Esplanade Zagreb Hotel
Najavljena ovogodišnja Terry Fox trka

Najavljena ovogodišnja Terry Fox trka

16. humanitarna trka Terry Fox Run 20. rujna


Zagreb, 10. rujna 2015.

Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održat će se u nedjelju 20. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun. Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run velikodušno su prihvatili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Svrha je ove akcije prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Od svog početka 2000. godine humanitarna trka na Jarunu okupila je više od 75.000 sudionika, a oni su uz tvrtke-donatore zaslužni za prikupljanje gotovo 4,9 milijuna kuna. Organizatori se nadaju da će ove godine, uz pomoć svih građana koji se uključe u akciju, uspjeti ostvariti ovogodišnji cilj i premašiti ukupan iznos od 5 milijuna kuna ukupno prikupljenih u 16. godina obilježavanja utrke u Hrvatskoj. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstveni projekt koji ima za cilj istražiti najbolju kombinaciju citostatika u liječenju zloćudnih tumora. Sredstva prikupljena u okviru prošlogodišnjeg izdanja akcije Terry Fox Run upotrebljena su za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika. Osim sudjelovanjem na Jarunu, kao i ranijih godina, građani će moći pridonijeti ovoj humanitarnoj akciji kupnjom majica Terry Fox Run po simboličnoj cijeni od 50 kuna. Prodaja će se održati u subotu 12. rujna od 11 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici, a svoj su dolazak već najavile i brojne osobe iz javnog života. Majice je ponovno osigurala tvrtka Cemex, jedan od partnera ovogodišnjeg izdanja akcije.

Veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, Louise LaRocque izjavila je: „S obzirom na to da moj mandat u Hrvatskoj završava, ovo je moje zadnje službeno događanje u ulozi veleposlanice Kanade u Hrvatskoj. Ne mogu zamisliti bolji način na koji bih zaključila svoju službu od pružanja potpore ovom vrhunskom događaju te bih iskoristila ovu priliku da zahvalim svim partnerima i volonterima koji pomažu u realizaciji ovog događaja godinu za godinom.“

U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, u nedjelju 20. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ali i kupnjom majice Terry Fox Run.

###

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

###

Glasnogovornica humanitarne akcije:
MPG
Illeana Cesarec

Account Director - Member of the board
M. 091/3456 721
E. [email protected]

Odnosi s medijima:
MEDIA VAL
Bernard Mihaljević

Stariji savjetnik - partner
M. 098 /382 430
E. [email protected]