Esplanade Zagreb Hotel
Gala večer sa Sibeliusom

Gala večer sa Sibeliusom

U suradnji s Veleposlanstvom Finske

Restoran Zinfandel's, srijeda, 14. listopada u 19 sati

Povodom proslave 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, a u sklopu programa 'Fall for Sibelius', Veleposlanstvo Finske u suradnji s hotelom Esplanade najavljuje 'Tjedan finske gastronomije' od 12. do 18. listopada u šarmantnom Le Bistrou te ekskluzivnu 'Gala večer sa Sibeliusom' u restoranu Zinfandel's uz finske specijalitete i posebnu glazbenu poslasticu - nastup svjetski poznatog zbora Dominante.

Veleposlanstvo Finske u Zagrebu i hotel Esplanade pozivaju sve ljubitelje glazbe, kulture i finih delicija na poseban glazbeno-gurmanski užitak - 'Gala večer sa Sibeliusom' u čast 150. godišnjice rođenja velikog finskog skladatelja i gurmana Jeana Sibeliusa. Ekskluzivnom gala večerom koja će se održati u srijedu, 14. listopada u otmjenom restoranu Zinfandel's, organizatori će gostima pružiti jedinstvenu priliku da uz glazbenu ostavštinu Jeana Sibeliusa uživaju u slasnim delicijama pitoreskne Finske, u izvedbi Ane Grgić i njenog kulinarskog tima.

'Gala večer sa Sibeliusom' dio je programa 'Fall for Sibelius', koji se od 9. listopada do 8. prosinca održava u nekoliko gradova diljem Hrvatske u svrhu promocije izuzetnog skladateljskog doprinosa glazbi i kulturi, kroz nastupe mješovitih zborova i koncerte simfonijskih orkestara. Ovom će prilikom zbor Dominante, jedan od najistaknutijih mješovitih zborova u Finskoj, nastupiti po prvi puta u Hrvatskoj, slaveći pritom široki repertoar Sibeliusovih djela.

'Veselimo se ovoj prekrasnoj suradnji s veleposlanstvom Finske, gala večeri i jedinstvenom glazbenom nastupu zbora Dominante, kojem će prostor otmjenog restorana Zinfandel's savršeno poslužiti kao glazbena kulisa. Vjerujemo da će gosti istinski uživati u kombinaciji odabranog repertoara Sibeliusovih skladbi i pomno kreiranog jelovnika kojeg je, inspirirana knjigom 'Dining with Sibelius' i finskim tradicionalnim receptima, za ovu priliku osmislila je Chef de cuisine, Ana Grgić', istaknuo je generalni direktor hotela, Ivica Max Krizmanić.

Gala večera započet će u 19 sati finskim pićem dobrodošlice u Esplanade Baru uz glazbeni performans zbora Dominante nakon kojeg slijedi svečana večera uz nastavak glazbenih nastupa zborskih kvarteta i okteta među sljedovima jela. Na stolu će se tako naći file jelena punjen vrganjima u umaku od brusnica, tradicionalna finska juha od lososa, slasni brancin s kremom od šafrana, aromatični mouse od dimljenog lososa i crème brûlée od bobičastog voća. Cijena večere od četiri slijeda jela uz piće dobrodošlice iznosi 385 kn, rezervacije se primaju na broj telefona +385 (0)1 4566 644 ili putem e-maila [email protected]. Broj mjesta je ograničen.

Za sve one koji neće moći prisustvovati večeri, a imaju želju kušati finske specijalitete, osmišljen je i poseban menu koji će biti u ponudi Le Bistroa, od 12. do 18. listopada u 'Tjednu finske gastronomije'.

'Veliko mi je zadovoljstvo surađivati s hotelom Esplanade i omogućiti gostima jedinstvenu večeru i glazbeni doživljaj u stilu najistaknutijeg finskog skladatelja Jeana Sibeliusa', izjavio je veleposlanik Finske u Hrvatskoj, Timo Rajakangas.

Provjerite:Više o Jeanu Sibeliusu

Slavni finski skladatelj čiji je glazbeni opus prožet značenjima slobode, kreativnosti, inovativnosti i trijumfa nad ugnjetavanjem, skladao je sedam simfonija, violinski koncert, skladbe Finlandie i Valse triste, mnoštvo komorne glazbe te pjesme i glazbu za različite vrste zborova. Njegov je dug život bio prava pustolovina, puno je putovao i uživao u delicijama i restoranima svjetske klase diljem svijeta, a njegova iskustva zapisana su u knjizi 'Dining with Sibelius'.


Više o zboru Dominante

Dominante je mješoviti zbor osnovan 1975. godine kao studentski zbor, a i danas su članovi zbora većinom studenti. Zahvaljujući raznolikom repertoaru u rasponu od tradicionalne, suvremene zborske glazbe, glazbe iz mjuzikla do orkestralnih djela zbor je postao jedan od najtraženijih zborova u Finskoj, ali i u svijetu. Dirigent zbora Dominante je Seppo Murto jedan od najistaknutijih finskih orguljaša i voditelja zborova, orguljaš Helsinške katedrale, koji je održao i brojne seminare i radionice vezane uz dirigiranje zborom diljem svijeta.

Više o restoranu Zinfandel's

Jedinstveno ozračje restorana Zinfandel's te kuhinja koja kombinira vrhunske domaće namirnice i okuse iz cijelog svijeta jamstvo su gastronomskog užitka u samom srcu Zagreba. Nastavljajući Esplanadinu tradiciju vrhunske gastronomije, svojim odabirom i kombinacijom okusa Chef de cuisine, Ana Grgić, unosi svježinu i kreativnost, koji povezuju Zagreb s Mediteranom i kontinentalnom Europom. Ponuda restorana uključuje i listu pomno biranih vina prvog hrvatskog sommeliera, Ivana Šnelera te vrhunske i maštovite slastice vrsnih slastičara.


Kontakt za medije, Esplanade Zagreb Hotel
Sanda Sokol, PR & Marketing Manager
T. +385 (0)1 4566 036
M. +385 (0)91 47 666 47
E. [email protected]
Objavljeno: 23. rujna 2015.