Esplanade Zagreb Hotel

Od 1925. godine

Fascinantna povijest hotela

Početkom 20. stoljeća, dva najpoznatija hotela tog vremena postala su premala za sve veći broj putnika koji su stizali u Zagreb poznatim Orient Expressom. Kako novootvoreni Palace hotel na Zrinjevcu nije mogao zadovoljiti potrebe grada u razvoju, izgradnja novog, luksuznog hotela nametnula se kao prioritet. Hotel je trebalo izgraditi na širokom terenu, u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora - tada jedine poveznice s Europom i ostatkom svijeta.

Godine 1917. raspisan je međunarodni natječaj kojem su pristupili brojni izvrsni arhitekti toga vremena, uključujući slavnog Švicarca Alfreda Loosa koji međutim nije i pobijedio na natječaju. Pobijedio je Nijemac, Otto Rehnig, čije je originalne planove preradio Dionis Sunko kojeg danas smatraju arhitektom ovog remek-djela arhitekture Belle Époque.

Ime “Esplanade”, koje u izvornom obliku ima značenje “polje”, dano je hotelu.

Dodir klasike

Izgradnja hotela u potpunosti je završena za samo 26 mjeseci. Skoro 200 gostiju prisustvovalo je svečanom otvaranju održanom 22. travnja 1925. godine.
Među “izuzetnim gostima bio je okružni prefekt, gradonačelnik Zagreba gospodin Heinzel, konzuli, bankari, novinari, kao i mnogi drugi koji su uživali u hotelu s dodirom klasike”. Novine su pisale: “Hotel ima odličnu lokaciju, luksuzan je, sofisticiran, izuzetno ugodan i opremljen zadnjim dostignućima moderne tehnike. Postat će jedan od najpoznatijih međunarodnih hotela. Privatni prostori za pušače, razgovor, glazbu i poslovne sastanke zadovoljavaju sve potrebne poslovnih putnika. Intimna atmosfera nekih od navedenih soba savršeno su mjesto za večeru u dvoje. Velika plesna dvorana uređena jonskim stupovima i skulpturama jako je dojmljiva. Restoran i bistro također su imali odličan raspored”.

Važna uloga hotela Esplanade u razvoju zagrebačkog turizma bila je naglašena kao i uloga samog smještanja hotela u neposrednu blizinu željezničkog kolodvora. Nekoliko dana nakon svečanog otvaranja, hotel je otvorio svoja vrata prvim gostima među kojima je bio i gospodin Glück, a kako “glück” na njemačkom jeziku znači “sreća”, stvorila se nada da hotelu predstoji svijetla budućnost.

Tako prvi posjetitelji nisu imali nikakvih primjedbi. Dvije stotine soba s toplom i hladnom tekućom vodom, stotinu kupaonica, telefon u svakoj sobi, brojni apartmani i “prostori”, blagovaonica u kojoj su se posluživali bečki i mađarski kulinarski specijaliteti, bili su gostima na raspolaganju.

Esplanada je također postala i mjesto radnje ljubavnih priča u nekim proznim djelima suvremenih pisaca.

Concierge

Esplanade View magazin

Povijest hotela

Hotelska brošura

Hotel info

Nagrade

Esplanade Zagreb Hotel Concierge