Esplanade Zagreb Hotel

Važni datumi iz povijesti hotela

22. travanj 1925.
Otvorenje hotela. Arhitekt građevine je Dionis Sunko. Hotel je namijenjen putnicima Orient Express i stoga se nalazi pokraj glavnog željezničkog kolodvora. Prvi gost hotela je poslovni čovjek iz Osijeka, gospodin Glück za kojeg se smatra da je donio (svojim imenom) sreću hotelu.

1925. - 1940.
Hotel postaje središtem društvenog života u Zagrebu. Nudio je do tada neviđenu raskoš. Sve poznate osobe koje dolaze u Zagreb odsjedaju u Esplanadi - Josephine Baker, Charles Lindbergh, kraljevi, političari, umjetnici… Esplanade postaje poznat po elegantnim i profinjenim svečanostima za visoko društvo.

1940. - 1945.
Tijekom rata hotel je bio sjedište Gestapa i Wehrmachta. Curzio Malaparte je odsjeo u hotelu i tu napisao svoju poznatu priču. Nekoliko je konobara špijuniralo Nijemce za partizane. Nakon što su ih otkrili, Nijemci su ih strijeljali.

1945. - 1960.
Godine oporavka od rata. Hotel je pretvoren u javnu kuhinju, tanjuri i pribor za jela su od aluminija. Siromahe se je hranilo u hotelskim restoranima. Dolaskom poslovnih i kulturnih poznatih osoba image hotela se počinje mijenjati, a usluga poboljšavati.

Studeni 1964.
Hotel se pridružuje lancu Inter-Continental, u formi ugovora o franšizi kao prvi takav hotel u socijalističkim zemljama. To je bio pravi uspjeh, a poslovanje hotela je cvjetalo. Filmske zvijezde, poznate osobe iz kulturnih, političkih i poslovnih krugova počinju odsjedati u hotelu. Nakon iskustva s Esplanadom, počinju se otvarati Inter-Continentalovi hoteli u drugim socijalističkim zemljama. Hotel je uveo hotelske standarde (poput malih sapuna, maslaca, šampona i dr.) i time prisilio lokalne proizvođače da počnu proizvoditi kvalitetno i prema traženim veličinama i količinama.

1967.
U Esplanadi je otvoren prvi kasino u državi. Otvorila ga je tadašnja Miss Italije.

1970.
U Esplanadi je otvoren prvi Snack bar.

8. ožujka 1975
Esplanade je izgradila i otvorila drugi Inter-Continental u Zagrebu. Dva hotela bila su pod jednom kompanijom nekoliko godina, no izgradnjom novog hotela došlo je do transfera osoblja što je rezultiralo padom kvalitete u Esplanadi.

1975.
Elena Tessadri, talijanska spisateljica, napisala je knjigu pod naslovom ”Esplanade”. Romantična ljubavna priča ima mjesto radnje u Esplanadi.

1979. - 1989.
Godine borbe za kvalitetu

1981.
Poznati pijanist Ivo Pogorelić svira klavir u Smaragdnoj dvorani u sklopu programa klasične glazbe – ”Koncerti u Esplanadi”.

1985.
Televizijski dokumentarni film je snimljen o Esplanadi u povodu njezina 60. rođendana. Scenarij za film je napisao Zvonimir Milčec.

1986.
Prvi bistro je otvoren na mjestu Snack bara. Nijedan restoran do tada nije imao stakleni krov. Po prvi put su konobarice nosile svilene uniforme. Svaka je dama prilikom dolaska u Bistro dobivala ružu. Po prvi put su se šampanjac i vino posluživali na čaše. Prvi put se uz kavu posluživala i čokoladica. Budući da je Bistro bio jako uspješan, ubrzo su i drugi počeli koristiti sličan koncept.

Svibanj 1988.
Hotel se pridružuje The Leading Hotels of the World, kao prvi hotel iz socijalističkih zemalja i jedini u Hrvatskoj.

1989.
S velikim je uspjehom prvi puta u zemlji obilježeno Valentinovo. Do tada, taj je datum bio potpuna nepoznanica. S godinama to je pokrenulo cijelu industriju posvećenu ljubavi. Talijanska slastica Tiramisu je prvi put servirana u Bistrou. Postala je pravim hitom, a danas se poslužuje u većini restorana.

12. travanj 1989.
Esplanada postaje nezavisna i počinje funkcionirati kao jedno poduzeće. Inter-Continental Zagreb postaje odvojena kompanija.

1990.
Prvi nezavisni i slobodni izbori u Jugoslaviji, na kojima pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica na čelu s predsjednikom Tuđmanom.

1991.
Hrvatska proglašava nezavisnost. Počinje rat. Hotel postaje sjedište novinara. Hotel pruža smještaj prvoj grupi prognanika iz Vukovara u prosincu 1991., no većina prognanika odlazi drugdje kroz nekoliko tjedana. Hotel je suočen s teškoćama zbog manjeg broja gostiju. Jedan od zaposlenika hotela koji se je borio u Vukovaru je ubijen i proglašen herojem. Sklonište za goste je organizirano u podrumu, u restoranu Taverna Croatica. Esplanada je jedini hotel koji je javnosti predstavio makrobiotički jelovnik – to je bila takva rijetkost da su o tome pisale američke novine.
Kolovoz 1995.
Hrvatska je pobijedila u oslobodilačkom ratu.

Siječanj 1996.
Hrvatska vraća zadnji okupirani teritorij - Vukovar.

1996.
Esplanade je prvi hrvatski hotel koji ima svoje internetske stranice.

1997.
Taverna Croatica je svrstana među najboljih deset restorana u Hrvatskoj. Esplanadini slastičari osvajaju vrhunske nagrade u gotovo svim kategorijama na festivalima.

1998.
Bečki operni bal u Esplanadi.

1999.
Hotel dobiva pet zvjezdica od Ministarstva turizma (prema novoj klasifikaciji). Hotel osvaja mnogobrojne nagrade i priznanja. Nastavlja se teška ekonomska situacija uzrokovana krizom na Kosovu i napadima NATO-a na Jugoslaviju.

1. siječanj 2000.
Hotel ulazi u rezervacijski sustav SRS, kao prvi deluxe hotel u Hrvatskoj. Opozicija pobjeđuje na izborima nakon devetogodišnje vladavine HDZ-a što predstavlja veliku političku promjenu.

Studeni 2002.
Hotel se zatvara zbog kompletne renovacije. Unutarnje uređenje radi MKV dizajn studio.

Studeni 2003.
Hotel postaje dijelom Regent International Hotels obitelji i prvi Regent hotel u Europi.

18. svibanj 2004.
Soft opening hotela nakon godinu i pol radova na rekonstrukciji. Hotel otvara vrata pod imenom The Regent Esplanade Zagreb i novim restoranom Zinfandel’s, pridruženim koktel barom Esplanade 1925 i obnovljenim Le Bistroom.

30. srpanj 2004.
Predsjednik Republike Hrvatske g. Stjepan Mesić obilazi novootvoreni hotel.

11. studeni 2004.
Svečano otvorenje hotela The Regent Esplanade Zagreb.

2. veljača 2006.
Svečana dodjela nagrada - Kralj; hotel je na glamuroznoj svečanosti nagradio najvjernije agencije, klijente, goste i medije.

10. studeni 2006.
Izlazi prvo izdanje luksuznog hotelskog magazina.

2006.
Hotel uvodi neke nove ekskluzivne ponude: Segway City Tour, Hugo Boss mobilni boutique, ponuda kupki i VIP ponuda za pse.

2009.
Hotel otvara profile na društvenim mrežama kao što su Twitter i Facebook.

8. prosinac 2009.
Otvara se Nice Ice - Klizalište na Oleander terasi.

16. studeni 2011.
World Luxury Hotel Awards ceremonija održana je u hotelu.

Travanj 2012.
Prva žena šefica kuhinje u povijesti hotela - mlada i simpatična Ana Grgić.

1. listopada 2012.
Hotel Esplanade ponovno posluje kao samostalni hotel s novo dizajniranim logotipom i web stranicom.

Studeni 2012.
Hotel je dizajnirao i prvi u Hrvatskoj uveo jelovnike na iPad uređajima, dostupne gostima Le Bistroa i Zinfandel’sa.

Prosinac 2012.
Health Club Esplanade otvorio je prvi Kanebo Sensai salon u Hrvatskoj. Hotel je prvi u Hrvatskoj kreirao posebno dizajnirane aplikacije za iPhone i iPad uređaje dostupne za besplatno preuzimanje na App Storeu.

Svibanj 2013.
Hotel dobiva halal certifikat kvalitete koji jamči gostima usluge hotelskog smještaja, gastronomije i wellnessa prema strogim halal standardima.

Kolovoz 2013.
Kao prvi hotel u Hrvatskoj, Esplanade Zagreb uveo je PressReader Hot Zone – uslugu koja gostima hotela omogućuje besplatno preuzimanje i listanje više od 2500 domaćih i međunarodnih novina i časopisa.

Concierge

Esplanade View magazin

Povijest hotela

Hotelska brošura

Hotel info

Nagrade

Esplanade Zagreb Hotel Concierge